keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Viisaita sanoja viileässä teltassa

Kysymys: Mikä saa ihmisen kyhjöttämään kolme kylmää kesäkuista päivää teltassa, raapimaan hajanaisia muistiinpanoja punakantiseen kirjaan ja myhäilemään itsekseen ajoittaisille  ahaa-elämyksille? Vastaus: Sanat. Toisten ilmoille päästämät viisaat sanat.

Me Lahden kansainväliseen kirjailijakokoukseen kerääntyneet satunnaiset rivikuulijat taisimme olla yhtä mieltä siitä, että sanaähky silloin tällöin on hyväksi. On etuoikeus saada ajattelemisen aihetta ja keskittyä. Ja totisesti keskittyä piti, sanoihan Juha Hurmekin, että nykyhetki on fiktiota, koska se karkaa alta koko ajan.

Kirjailijakokouksen teema, Kirjailija tasapainotaiteilijana, rönsysi moneen suuntaan: mennyt vai tuleva, henkilökohtainen elämä vai suuri ajankuva, menestys vai rehellisyys, perinteinen kirja vai verkkokirja, oma kieli vai valtakieli, kaaos vai tarinallinen järjestys. Kysymyksiä kertyi enemmän kuin vastauksia, ja tasapaino miellettiin liikkuvaksi, alati muotoaan muuttavaksi tilaksi.

Myös kirjailijantyön terapeuttisia ulottuvuuksia ehdittiin sivuta. Parhaassa tapauksessa teksti on kaunokirjallisesti onnistunutta ja samaan aikaan palvelee terapeuttisessa tarkoituksessa sekä kirjoittajaansa että lukijaansa, kuten Jyrki Vainosen esimerkki novellista Pullo todisti. Joskus tietysti voidaan ottaa vähän kevyemmin. Lukiessa saa lomaa omasta päästään, kokouksen toinen puheenjohtaja Joni Pyysalo heitti ensimmäisessä keskustelusessiossa.

Äärimmillään on kyse kuolemanvakavista asioista. Siinä missä eurooppalainen kirjailija voi tuskailla, osaavatko lukijat ottaa vastaan hänen uudenmuotoisen romaaninsa, toisaalla ei ole totuttu lukemaan minkäänlaista romaania - jos ylipäätään osataan lukea. Ja jossain kirjoittaminen voi olla vaarallista. Irakista Suomeen päätyneen Hassan Blasimin mukaan sanoissa on voimaa, ne antavat hengittää häkin ulkopuolella.

Paitsi että yleisö sai istua teltassa kokousvieraiden kanssa simultaanitulkkien suloäänet kuulokekorvissaan ja lämmittävä huopa ympärillään, tasavertainen palvelu ulottuu myös jälkihoitoon.  Verkosta löytyvät kaikki vieraiden alustukset: http://www.liwre.fi/alustukset_2015. Kannattaa lukea. Alustusten jälkeen on helppo jatkaa kirjoihin, joita vieraat ovat kirjoittaneet.

Oli ilo kuulla, kuunnella, olla puhumatta ja kommentoimatta, keskittyä toisten sanoihin. Ahmimisen jälkeen riittää sulalteltavaa, vertailtavaa ja korjailtavaa - varsinkin omissa, kaavamaisissa ajatuskuluissa. Sitten kun on aika syventyä omiin sanoihin, voi palauttaa mieleen Satu Taskisen lauseen: Ihmisen itsetuntemus ei ole omaan napaan tuijottamista vaan vastuun ottamista.

Ilo on läsnäoloa. Läsnäolo on iloa. Kiitos kokouksen osallistujille ja järjestäjille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti