keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Helmikuun luetut

Lyhyt helmikuu ehti jo kadota alta, mutta tässä on lupaamani luettelo kuukauden luetuista:

Siri Hustvedt: Lumous. Ennen isoja Hustvedtin romaaneja kirjoitettu, mutta niiden jälkeen suomennettu nuoren naisen tunteikas ja lämminhenkinen tempoilu pikkukaupungin kesässä.
Kerttu-Kaarina Suosalmi: Hyvin toimeentulevat ihmiset. Lukupiiri vei taas kerran sellaisen kirjan ääreen, johon muuten en olisi tullut tarttuneeksi, ja päästi kiinnostavalle aikamatkalle 60-luvun lopun Lahteen.
Elina Hirvonen: Kauimpana kuolemasta. Verkkolukupiiri puolestaan toi tämän kauheista asioista kauniisti kirjoitetun ja koskettavan kirjan (onneksi) toista kertaa luettavakseni.
Jukka Tervo: Kevät räjähti käsiin. Kirjamessuilla tapaamani musiikkiterapeutin, runoilijan ja muusikon kirjoittama lyhytproosa tuo kurjat, surkuhupaisat ja pysähdyttävät nuorten tarinat esiin miljoona kertaa paremmin kuin tuhat sivua komiteamietintöjä tai poliitikkojen hurskaita sanoja.
Heikki Saure: Matka yli ymmärryksen. Heikki kertoo Anuirmeli Sallamo-Lavin elämän ihmeellisistä yliuonnollisuuksista niin luonnollisesti, että maallikko tempautuu mukaan ja kuulee kertojan äänen korvissaan.
Kaisa Neimala - Jarmo Papinniemi: Lukukirja. Kirja kirjoista. Kirja esittää mukavan pikakertauksen tutuista, eri tavoin sykädyttävistä kirjoista ja tarjoaa samalla monta hyvää uutta lukuvinkkiä.
Michael Frayn: Päistikkaa. Brittihuumorin eteenpäin potkima kohellus vie vanhan maalaustaiteen metsästyksen sellaisiin mittoihin, että siellä täällä on pakko nauraa ääneen.

Heikki Sauren kirjasta riittäisi puhetta pitempääkin. Olen vankasti sitä mieltä, että paikallisten kirjakauppojen olisi syytä tuoda kirja näkyville: lahtelainen kertoo kiinnostavasti lahtelaisen kokemista jännittävistä asioista. Kirjaa ei silti näy kaikkien kauppojemme hyllyssä, syyksi on kerrottu "ketjuohjaus" tai "liian pieni kustantaja". Noloa, sanoisin.

1 kommentti:

  1. Totta, että Tervon KEVÄT RÄJÄHTI KÄSIIN pitäisi säätää pakolliseksi luettavaksi jokaiselle nuorten kanssa tekemisissä olevalle. Vaikka kyseessä on "fiktiota", jonka "kautta ongelmat tulevat koskettavammin konkretisoiduiksi kuin byrokratian kielellä", tällaisten teosten löytyminen edellyttäisi suunnilleen uusia koulutragedioita, joita tässä maassa muhii toisaalta liiaksi asti ja josta tänään(kin) on levinnyt valitettavia uutisia, juuri sieltä Lahdesta.

    VastaaPoista