maanantai 29. huhtikuuta 2013

Monta iltaa oopperassa


On syksy 1970. Lahdessa saa ensi-iltansa Verdin ooppera Naamiohuvit. Tokaluokkalainen, Launeen kirkon tyttökuorolainen, pääsee ensi kertaa kuulemaan elävää oopperaa. Hän lumoutuu. Talven aikana hän mankuu itsensä katsomoon vielä toisen ja kolmannenkin kerran. Amelialla on violetin ja valkoisen kirjava puku. Kustaa III laulaa komeasti. Konserttisali on muuttunut hoviksi.

Koulussa tokaluokkalaiselle annetaan tehtäväksi kirjoittaa aiheesta Mikä minusta tulee. Kirjoitelma on perusteellinen: Minä aion oopperalaulajaksi. Se olisi kivaa kun saisi laulaa ja näytellä ja kaiken kruunuksi saisi hienoja vaatteita. Olisi kivaa kun saisi laulaa niin kovaa kuin jaksaa. Päälläkin olisi vain silkkiä ja samettia. Mutta ennen kaikkea että saisi laulaa ja näytellä. Jos en pääsisi oopperalaulajaksi niin haluaisin olla maalaistalon emäntä.---

Parin kaunokirjoitusvihon sivun verran tunnelmoidaan maatalon elämän ihanuuksilla ja pohditaan jopa mahdollista kotiäitiyttä. Lopuksi palataan kuitenkin ytimeen ja realistiseen tulevaisuudennäkyyn: Toivottavasti voin olla suurena jokin näistä. Mieluiten olisin oopperalaulaja. En tiedä ovatko nämä minusta suurena hauskoja (luultavasti ei).

Tokaluokkalainen harjoittelee pianonsoittoa, käy läpi Lotilan lauluopit ja säveltapailun hullut vuodet konservatoriolla, kasvaa isoksi, selvittää koulut loppuun. Ei tule laulukoulutusta, ei maalaistaloa. Tulee ihan toisenlaisia töitä, mutta tulee myös aina uusia kuoroja.

Kiitos upealle Amelialle, Ritva Auviselle, ja muille Lahden Oopperan laulajille, jotka herättivät tokaluokkalaisen. Siitä jäi kokoikäinen ilo: ilo kuunnella, toisinaan ilo päästä itse mukaan osaksi soivaa maailmaa. Toukokuun 11. päivä entinen tokaluokkalainen laulaa taas kuorossa, kun lavalle astuvat ihanat solistit, Lahden Oopperan tähdet vuosien varrelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti